Rolstoelrugby

Rolstoelrugby is een unieke sport die zijn oorsprong vindt in het basketbal, ijshockey en natuurlijk rugby. De sport werd in 1977 ontwikkeld in Canada als alternatief voor rolstoelbasketbal. De Canadezen wilden een sport waaraan ook mensen met verminderde arm- en handfunctie deel zouden kunnen nemen. Rolstoelrugby is een full-contact sport. Vanwege het ruige en dynamische karakter noemden ze de sport Murderball. Tijdens de Paralympische Spelen van Sydney in 2000 werd de sport officieel Wheelchairrugby genoemd.

Teamsport Rolstoelrugby is een teamsport voor mannelijke en vrouwelijke sporters met een handicap. Elke keer als een speler erin slaagt met de bal onder controle over de doellijn van de tegenstanders te rijden, scoort het team een punt. Rolstoelrugby kan gespeeld worden door sporters met een motorische handicap aan armen en benen. Het wordt daardoor vooral beoefend door mensen met een hoge dwarslaesie, maar ook mensen met een andere handicap kunnen meedoen. Om gelijkwaardige teams te creëren, krijgt elke speler een classificatie waarvan de hoogte afhangt van de handicap. De classificaties variëren van 0.5 punten tot 3.5 punten. Hoe lager je score, des te groter je handicap. Het totaal aantal punten van de vier veldspelers mag niet hoger zijn dan 8.0 punten per team. Murderball Rolstoelrugby is een unieke sport die zijn oorsprong vindt in het basketbal, ijshockey en natuurlijk rugby.

Er zijn in verschillende plaatsen in Nederland sportverenigingen waar rolstoelrugby wordt gespeeld. De meeste verenigingen trainen wekelijks in diverse revalidatiecentra in het land. Er bestaat al jaren een nationale competitie, waarin gestreden wordt om de nationale competitietitel. Ook zijn er gedurende het seizoen diverse toernooien in binnen- en buitenland waar je aan mee kunt doen. Daarnaast bestaat er een Nederlandse selectie die ons land internationaal vertegenwoordigt.